۳۱.۱.۸۸

طریقه مصرف انجیر(2)


محلول غرغره :

برای رفع ورم حلق ، 50 گرم انجیر زرد را به مدت 15 دقیقه در نیم لیتر شیر بجوشانید ، سپس محلول را صاف کرده و در صورت تمایل آن را شیرین کنید . این محلول برای رفع ورم های حلق به طور مرتب غرغره نمائید ؛ بسیار مفید است .
قهوه انجیر :
مقداری انجیر را بو داده و بسائید و به صورت قهوه در آورید . این قهوه برای سیاه سرفه ، برونشیت ، ذات الریه حاد و نزله تجویز
می شود .

۳۰.۱.۸۸

طریقه مصرف انجیر :


میوه انجیر :
انجیر نیروزا ، مقوی نیروی جسمی ، کمک کننده به هاضمه ، ملین و تسکین دهندة تشنگی و حرارت است .
دمکردة میوه انجیر:
اگر مقداری انجیر را با شنبلیله دم کرده و در چند نوبت به طور منظم مصرف نمائید ، برای رفع خشونت سینه ، سرفه و دردسینه مفید است .

۲۸.۱.۸۸

ترکیبات شیمیایی انجیر:

میوه انجیر : فیین ، مالیک اسید ، کاروتن ، مواد ازته ، مواد قندی ، پروئوز ، آمینواسید ، تایروزین ، کراوین ، آنزیم لیپاز ، پروتئاز ، سروتی نیک اسید .
مواد معدنی انجیر : کلسیم ، آهن ، فسفر و ... ویتامین A ، تیامین ، رایبوفلاوین دیناسین
برگهای انجیر : برگاتین ، پیسین ، ماده تلخ فیکوسین ، اوره آز ، پاپائین ، تایروزین ، نوعی گلوکوزید ، روتین که حاوی گلوز

۲۲.۱.۸۸

مشخصات گیاه انجیر

Ficus Carical انجیر Fig
اندام مورد استفاده : برگ و میوه
مشخصات گیاه : درختی است که بابرگ های پهن ، بزرگ و پنچه ای شکل ، میوه انجیر از نظر گیاه شناسی محفظه ای گیاهی است که گلهای نر و ماده در درون آن واقع شده اند و موقع رسیدن میوه ، دنباله گلهای ماده و کاسه گل و قسمت تختانی آن گوشتی ضخیم و خوردنی می شود . تکثیر انجیر از طریق خوابانیدن شاخه های آن انجام می گیرد .
خواص درمانی : مقوی نیروی جسمی ، دارای طبیعت گرم ، نیروزا ، رفع کننده خشونت سینه ، درد سینه ، سرفه ، خنک کنندة قبل ، ملین ملایم ، مسکن حرارت و تشنگی و رفع کننده ورم طحال ، مفید در معالجه بواسیر .
محققان انزیمی را در انجیر به نام فیین کشف کرده اند که در هضم غدا کمک می کند . اخیراً نیز یک ماده شیمیایی ضدسرطانی از انجیر جدا کرده اند . که این ماده در مورد تومورهای بدخیم انسان اثرش خیلی بیشتر و محسوس تر از تومورهای بدخیم موشهای مورد آزمایش بوده است .

۲۱.۱.۸۸

به چند نمونه از غذاهایی که به گفته قرآن شفابخش هستند توجه کنید- قسمت اول

خواص انجیر از نگاه قرآن
1) انجیر: " والتین و... لَقَد خلقنا الإنسانَ فی أحسَنِ تَقویم "
سوره تین آیه (3-1)سوگند به انجیر ، ما انسان را به بهترین قوام آفریدیم .
و قرآن به دنبال قسم به انجیر و زیتون و سینا و شهر امن مکه می فرماید:" وَ لَقَد خَلَقنا الإنسان فی أحسَنِ تقویم "این مسأله نشانگر رابطه ای است بین انجیر و زیتون و امنیت و قوام بدن و سلامتی انسان .امام رضاعلیه السلام می فرمایند :" يشد العظم و یَنبِت الشَعر و یذهب بالداء حتّی لا یِحتاج معه الی الدواء " انجیر استخوان ها را که ( قوام بدن است) استحکام می بخشد و موی را می رویاند و درد را از بین می برد ، تا جایی که با وجود آن به دارو نیاز نیست . انجیر تازه حاوی 90درصد و انجیر خشک حاوی 24 درصد آب می باشد .

۱۹.۱.۸۸

چند روایت درباره خورده سبزی و میوه :


امام رضاعلیه السلام :
" إن الثمار اذا ادرکت نفسيها الشفاء لقول عزّ و جل "
کُلوا مِن ثَمرة إذا أثمََر"

سبزی ها و میو ها وقتی می رسند « میوه های نوبر شفابخش اند. و شاهد این کلام عشق خداوند است . »
در سوره انعام که می فرمایند:
" از محصولات آن وقتی که بار می دهند بخورید"
امام صادق علیه السلام :
" مرد باید از هر میوه عمومی برای خانواده خود بخرد"
" هر چیزی را زینتی است و زینت سفره سبزی است"

۱۳.۱.۸۸

آشنايي با برخي از منابع مهم در طب سنتي



1- الحشائش (ماتريامديكا)

پدانيوس ديسقوريدوس در ميانه نخستين نيمه قرن نخست ميلادي در شهر آنازارب كه از بخش هاي سيسيل سرزمين تركيه بوده ، ز اده شد. وي علاقه زيادي به فراگيري دانش پزشكي ، گياه شناسي و داروسازي داشته و حدود 40 سال از عمر خود را همراه با لشكريان رومي به شهرها و مناطق مختلف سرزمين يونان و كشورهاي مجاور سفر كرده و همه جا ، ضمن انجام وظيفه بعنوان پزشك، به شناسايي و آزمايش گياهان و مواد دارويي مختلف مي پرداخته، پس از سپري شدن مدت ياد شده ، نتايج دقيق ارزيابي هايش را همراه با تصاوير مشاهدات خود ، پس از گردآوري و بمنظور ارائه آنها بعنوان كتاب آموزشي، براي دانشجويان و ديگر علاقمندان ، در پنج يا هفت مقاله به نام « بنياد پزشكي materia medical » نگاشته و به جاي گذاشته است . اين كتاب گرانمايه، در طي بيست قرن كه از نگارش آن مي گذرد براي برجسته ترين پزشكان و مكاتب پزشكي ، همواره بعنوان يكي از گرانبهاترين ميراث فرهنگ بشري بشمار مي آمده است.

حدود يكهزار موضوعي كه در اين كتاب مورد بحث قرار گرفته اند، شامل گياهان خواركي و دارويي جانوران ، كاني ها ، فرآورده هاي هر كدام از آنها ، چگونگي شناسايي زهرها و زهرآلودگي هاي گوناگون و پيشگيري و درمان آنها و موارد ارزشمند ديگري مي باشد . براي طبقه بندي گياهان، به جاي استفاده از شيوه الفبايي ، ويژگي و كاربرد آنها منظور گرديده و اين ، يكي از امتيازات كتاب بشمار مي آيد زيرا شيوه علمي نوين، براي فصل بندي كتاب هاي داروشناسي به همين گونه مي باشد. اين كتاب، خيلي زود به مراكز علمي راه يافت و هر چه دانشمندان و پژوهشگران در هر مقطع زماني يا مكاني به محتويات آن آگاهي بيشتري پيدا مي كردند، بيشتر شيفته آن و نگارنده اش مي شدند.

كتاب ديسقوريدوس به زبان هاي مختلف از جمله فرانسه ، اسپانيولي ، آلماني ، ايتاليايي ، سرياني، عربي و احياناً زبانهاي ديگر ترجمه شده است.

در دوره تمدن اسلامي كتاب ديسقوريدوس توسط دانشمندان مختلف مورد مطالعه و تحقيق قرار گرفته است . كامل ترين شرح و تفسير كتاب ديسقوريدوس در قرن گذشته توسط ابن ابيطار صورت گرفته است و خوشبختانه در زمان حاضر دانشمند گرامي و استاد ارجمند آقاي دكتر سيد محمود طباطبايي با بيش از بيست سال تحقيق و پژوهش در زمينه تصحيح ، بازنويسي و ترجمه متون طب سنتي اين كتاب ارزشمند را در در 10 جلد (حدود پنج هزار صفحه ) به عنوان دقيق ترين متن و جامع ترين شرح و ترجمه كتاب ديسقوريدوس، تهيه نموده اند.



2- الحاوي الكبير في الطب

نام كتاب معروف محمد زكريای رازی «الحاوي الكبير في الطب» مي باشد. كه آنرا « الجامع الحاصر لصناعه الطب » و « الجامعالكبير » و « الجامع» نيز نامند . كتاب الحاوي از بزرگترین و مشهورترین تالیفات محمد بن زكرياي رازي است که به قول خودش پانزده سال شب و روز ، وقت خود را صرف نوشتن آن کرده است .

این کتاب يك دوره كامل علم طب تا دوران رازي است كه در آن علاوه بر استفاده از نظریه ها تجارب و تالیفات پزشکان قبل از خود بخصوص بقراط ، دیسقوریدوس و جالینوس کلیه تجارب شخصی و بالینی خود را که در مدت طبابت در بغداد و ری کسب کرده بود به نگارش درآورده و همراه با شرح بیماری ها در باره آنها اظهار نظر کرده است . اين كتاب دايره المعارف طبي است كه در آن از كليه شاخه هاي طب و اصول تداوي و بهداشت و بيماري شناسي و داروشناسي و اخلاق پزشکی بحث شده است كتاب الحاوي شامل بیست و شش جلد می باشد و اکنون نسخ خطي متعدد آن در كتابخانه هاي معتبر عالم مانند كتابخانه ترجمه آكسفورد و كمبريج انگلستان و كتابخانه اسكوريال و كتابخانه موزه بريتانيا ، كتابخانه مونيخ( استانبول) و كتابخانه سليمانيه( اسپانيا) و كتابخانه سليم آقا وكتابخانه شهيد علي پاشا (استانبول) و كتابخانه موصل، و کتابخانه هندوستان و کتابخانه آستان قدس رضوي و كتابخانه مدرس و كتابخانه ملك در تهران موجود است.



3- قانون

شيخ الرئيس ابوعلي حسين بن عبدالله بن سينا ( تولد 370 هـ. ق – وقات 427 هـ . ق ) شخصيت استثنايي فلسفه و حكمت اسلامي و دانشمند نامدار ايراني كه از قرن چهارم هجري تا امروز بيشترين اثر را در آموزش و ارائه خدمات پزشكي بر اساس طب سنتي داشته است بي نياز از هرگونه معرفي است.

كتاب قانون او تا قرن ها از مهمترين كتب پزشكي به شمار مي رفت – شامل مطالبي درباره قوانين كلي طب، داروهاي تركيبي و غير تركيبي و امراض مختلف مي باشد. اين كتاب در قرن دوازدهم ميلادي همراه با آغاز نهضت ترجمه به زبانهاي لاتين ترجمه شد و تا امروز به زبان هاي انگليسي ، فرانسه و آلماني نيز برگردانده شده است . قانون – كه مجموعه مدوني از كل دانش طبي باستاني و سنتی اسلامي است به عنوان متن درسي پزشكي در دانشگاههاي اروپايي مورد استفاده قرار مي گرفت چاپ كتاب قانون در پنج جلد تا قرن 18 و اوايل قرن 19 مرتب ادامه داشت. كتاب قانون بوعلي سينا از پنج قسمت زيرتشكيل شده است:

- مسائل كلي پزشكي ، مانند : وضع اعضاء بدن و اعصاب، كالبد شناسي ، وظايف اندامهاي مختلف بدن، بيماريها و علت آنها ، مسائل بهداشتي و قواعد كلي درمانها

- اقسام دواها كه با بيان خاصيت آنها ، طبق حروف الفباء تنظيم شده است.

- انواع بيماريها و بيماريهايي كه براي هر يك از اعضاء بدن به وجود مي آيد.

- بيماريهايي مثل تب، غده ها ، جوشها و مراقبت هايي كه سبب حفظ زيبايي انسان مي گردد.

- در قمست پنجم هم مسائل داروسازي به طور مفصل مطرح گرديده است .

كتاب قانون يك دايره المعارف پزشكي است كه در آن تمامي مباني اصلي طب سنتي مورد بحث قرار گرفته است مانند : مباني تشريح(اناتومي ) مباني علامت شناسي(سميولوژي) داروشناسي و داروسازي ، فارماكولوژی و غيره كتاب قانون در سال 1360 توسط مرحوم شرفكندي هژار از زبان عربي به زبان فارسي امروزي ترجمه شد.





زين الدين اسماعيل بن حسن جرجاني پزشك معروف ايران قرن پنجم هجري قمري در سال 434 هـ . ق در جرجان متولد شد.

حكيم جرجاني پايه گذار مكتب ايراني در دوره اسلامي بود و اولين طبيب ايراني بود كه كتاب ارزشمند خود ذخيره خوارزمشاهي را به زبان فارسي تأليف كرد . اين كتاب ، دايره المعارف پزشكي بزرگي به زبان فارسي بشمار مي رود.

وي در علوم مختلف استاد بود و پس از ابوعلي سينا نخستين دانشمندي بود كه در آثار خود همه مباحث علم طب را (چنانكه قدما مي انديشيده اند) با تحقيقات مورد مطالعه قرار داد و كليه مباحث پزشكي را در كتب خود جمع آوري و تدوين نمود.

در كتاب ذخيره خوارزمشاهي مباحث گوناگون پزشكي و امراض گوناگون مورد بررسي قرار گرفته و داروهاي مختلفي براي تخفيف درد و معالجه بيماريهاي گوناگون معرفي شده است. جرجاني با تأليف اين كتاب علاوه بر خلق يك اثر علمي برجسته ، مكتب ملي فارسي نويسي را بنيان گذارد و مهم ترين مطالب پزشكي را بطور جامع و در عين حال موجز و قابل فهم به رشته تحرير درآورد ، به طوري كه بسياري از جملات و اصطلاحات حكيم جرجاني بعدها در علم پزشكي كاربرد وسيعي يافتند . كتاب ذخيره خوارزمشاهي پس از كتب رازي و ابن سينا از كتب مهم پزشكي قرون اوليه اسلامي بشمار مي رود و در سده هاي بعد مورد استفاده دانشجويان طب قرار گرفت . نظامي عروضي سمرقندي اين كتاب را هم پايه شانزده روش درماني جالينوس، حاوي رازي و قانون ابن سينا دانسته است . حكيم جرجاني علاوه بر كتاب ذخيره خوارزمشاهي چند كتاب ديگر نيز در علم طب تأليف نموده است كه مهم ترين اين آثار عبارتند از : الطب الملوكي ، زبده الطب، يادگار، اغراض الطبيه و المباحث العلائيه ، خفي علائي . اين پزشك برجسته در سال 521 هـ ق در گذشت.
4- ذخيره خوارزمشاهي